Klimatpolitiska rådet presenterade den 11 juni en rad rekommendationer för en återhämtningspolitik som leder mot klimatmålen. Regeringen har ansvaret för att i den kortsiktiga krisen handla strategiskt rätt så att även klimatmålen kan uppnås. Det är nu vi har möjlighet att ta stora kliv i denna omställning som är utmanande men även nödvändig. Vi bidrar alla just nu till att minska smittspridningen. Så långt möjligt tar vi oss an omställningen genom att arbeta hemma och nyttja de digitala verktygen, vi undviker kollektivtrafik om vi inte måste resa, vi skyddar våra äldre genom att hålla avstånd. Samtidigt behöver Sverige investera i en fortsatt omställning, dock inte nödvändigtvis i en återställning.
I förra veckan föreslog Regeringen en budgetsatsning på 200 miljoner kronor för att stärka järnvägens konkurrenskraft och bidra till en fortsatt överflyttning av godstransporter från väg till järnväg. Även nattåg till Europa fick en liten skopa. Satsningarna är en del i arbetet att minska utsläppen inom transportsektorn och göra en grön återstart efter coronapandemin. Vi har ännu inte sett det finstilta i förslaget men ser det i grunden som mycket positivt att politiken nu prioriterar dessa syften även i handling. Allt tydligare besked framträder, exempelvis noterade vi uttalandet från regeringens pressträff i måndags, avseende räddningspaket till flyget, att Swedavia ska verka för bättre transportslagsövergripande samverkan med exempelvis tågoperatörer. I samma anda har Trafikverket i slutet av maj presenterat en Färdplan för överflyttning av godstransporter från väg till järnväg och sjöfart. Färdplanen innebär i korthet en sammanfattning och systematisering av aktiviteter ur de olika regeringsuppdrag som presenterat åtgärder till stöd för överflyttning av transporter till mer klimatsmarta lösningar.
Igår träffades en branschöverenskommelse som ska leda fram till bättre uppkoppling ombord på våra tåg. Infrastrukturminister Tomas Eneroth och energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman flankerade överenskommelsen som innefattar Tågföretagen och IT- och telekomföretagen, och som närmare beskrivs här.
Så var det äntligen dags för en av Sveriges mest uppskattade högtider. I år väntas värme och solsken i hela landet. Det är med blandade känslor vi ser fram emot långhelgen eftersom vi redan märkt av ett ökat resande och trängsel på stationer. På de platsbokade resorna har tågföretagen säkrat trygga resor i enlighet med myndigheternas riktlinjer. För obokade resor i kollektivtrafiken har vi alla ett eget ansvar för att undvika trängsel och minska de fysiska kontakterna även i en tid när vi vill umgås med släkt, vänner och bekanta.