Nya begränsningar för långväga tågtrafik
Den 12 februari beslutade regeringen om vissa begränsningar för långväga kollektivtrafik från och med den 14 februari. Förordningen riktar sig främst till långväga tåg- och busslinjer med bokningsbara platser men påverkar även ett antal linjer som är över 15 mil i den regionala kollektivtrafiken.
− Tågföretagens medlemmar har sedan tidigare gjort vad de kan för att hindra smittspridningen, ett arbete vi nu fortsätter med. Järnvägsföretagen har på ett ansvarstagande och föredömligt sätt anpassat sig till de nya förutsättningar smittspridningen gett samt på ett flexibelt sätt trimmat utbudet så att de som måste resa har kunnat göra det på ett tryggt och säkert sätt, säger Pierre Sandberg, förbundsdirektör Tågföretagen.
De viktigaste åtgärderna som görs nu är:
- Platsbokning kommer att begränsas till 50 procent
- För de obokade platserna utökar vi informationsinsatserna. Här vädjar vi till det personliga ansvaret att inte stiga på ett fordon där beläggningen riskerar att överstiga 50 procent
- För nattåg begränsas bokningar till att endast kunna omfatta hela kupéer för sällskap, och i annat fall begränsas antalet säljbara platser till 50 procent i varje kupé.
Dessutom gäller de tidigare råden till resenärerna utan någon förändring, med eget ansvar i fokus:
- Res bara om du måste. Är du över 70 eller tillhör en riskgrupp, undvik att åka. Kan du undvika kollektivtrafiken genom att jobba hemifrån, gör det.
- Håll avstånd. Sprid ut er i bussen/på tåget. Vänta på nästa buss om det redan är många ombord
- Undvik rusningstrafik om du kan. Bered plats för de som har samhällskritiska funktioner.